Postizanje ravnoteže između upotrebe prirodnih proizvoda i pronalaska efikasnih sredstava za održavanje čistoće može izgledati kao težak poduhvat, ali mnogo je lakše nego što mislite. Mnogi proizvodi koje svakodnevno koristite ubijaju mikrobe. Ukoliko tražite prirodnu dezinfekciju za vašu kuću, pripremili smo nekoliko osnovih proizvoda I tehnika koji ce učiniti vaše čišćenje laganim i efikasnim.

SASTOJCI

Ne morate tražiti dalje od vaše ostave. Napravili smo listu stvari koje vam mogu pomoći sa dezinfekcijom:

  • sirće
  • alkohol
  • soda bikarbona
  • hidrogen peroksid
  • ulje čajevca

Možete koristiti ove sastojke za pravljenje domaćeg sredstva za čišćenje ili pojedinačno, da dezinfikujete stvari brzo. Alkohol i hidrogen peroksid su malo jači i po potrebi ih možete razblažiti, dok su soda i sirće nježniji.

PRAVLJENJE VLASTITIH PROIZVODA

Najbolji način da znate šta se tačno nalazi u sredstvu za čišćenje je da napravite vlastito. Ovaj postupak vam također može pomoći da  proizvode za čišćenje prilagodite svojim potrebama. Možda ćete htjeti jače sredsvo za čišćenje poda nego kuhinjskog stola. Postoje recepti za čišćenje gotovo svake površine koja vam je potrebna.

PROZORI

Za izvrsno sredstvo za čišćenje prozora pomiješajte dvije čaše vode – destilirana ili filtrirana neće otaviti talog – dvije kašike sirćeta i 10 kapljica vašeg omiljenog eteričnog ulja. Iako je ulje neobavezno, pomaže u prikrivanju mirisa sirćeta.

KUPATILO

Kupatilo je najmanje čist dio kuće. Da bi napravili univerzalno sredstvo za čišćenje koje djeluje na svim površinama u sprej boci pomiješajte toplu vodu, sodu bikarbonu, kastiljski sapun i eterično ulje.

VANJSKI NAMJEŠTAJ

Vanjski namještaj zna postati jako prljav. Da biste ga očistili, dodajte jednu trećinu izbjeljivača u galon vode. Za manje smjese koristite četiri kaškice po litru.

VEŠ

Deterdženti za pranje veša koji se kupuju u prodavnicama često uključuju tone hemikalija, ali možete napraviti svoju prirodnu verziju. Sve što će vam trebati je soda za pranje, naribani sapun i mirisno eterično ulje.

KUPOVINA PRIRODNIH PROIZVODA

Ako ne želite da pravite svoje sredstvo za čišćenje, u radnjama potražite prirodne proizvode koji imaju neke od iznad navedenih sastojaka. Pročitajte stražnje naljepnice kako biste bili sigurni da nećete kupiti ništa sa štetnim hemikalijama. Pronaći ćete mnogo opcija.

OČISTITE VAŠ DOM NA PRIRODAN NAČIN

Ne morate žrtvovati svoju posvećenost održavanju prirodnog domaćinstva da biste se osjećali zadovoljno svojim dubokim čišćenjem i dezinfekcijom. Jednostavno koristite iznad navedene sastojke – od kojih mnogi ubijaju mikrobe i uklanjaju mirise – da biste napravili svoje sigurne proizvode. Uz prave opcije, možete garantovati zdravlje svog domaćinstva i naše planete.