Svi dekorativni detalji koji nisu funkcionalni postaju nepotrebni višak koji vam smeta, nemate dovoljno prostora za sve svoje sitnice, garderobu i osjećate se kao da živite u maloj kutiji. Ipak, postoji pregršt načina kako malu spavaću sobu možete učiniti lijepom i komfornom, uz malo truda. Nemojte misliti da će vas mali prostor sasvim ograničiti i onemogućiti vam da stvorite ugodan prostor koji ćete voljeti. Ako dopustite svojoj kreativnosti da se probudi i nadvlada, shvatićete da svaka soba može biti lijepa, ako je vi takvom učinite.

Moderne i luksuzne solucije dizajna vam često nameću ideje o rasporedu u prostorijama, pa mislite da u svojoj spavaćoj sobi morate imati radni prostor, dio za sjedenje i veliki krevet, ali ako se sjetite koja je funkcija spavaće sobe, shvatićete da ništa od toga nije neophodno. Spavaća soba treba da bude mjesto gde ćete se odmoriti i napuniti svoje baterije, kako biste imali dovoljno snage za sve izazove koje će vam postaviti novi dan koji je pred vama.

Sa te tačke gledano, male spavaće sobe mogu biti pravi blagoslov, jer će vam onemogućiti da u nju unesete mnogo stvari koje će vam odvlačiti pažnju i remetiti kvalitetan san koji vam je neophodan. Mi smo odlučili da vam predstavimo deset ideja za male spavaće sobe, za koje smo sigurni da će vas oduševiti.

  1. Koristite nježne i svijetle boje

Bijela boja je idealan izbor za male spavaće sobe. Ona će vam pomoći da kreirate prostor koji neće izgledati skučeno ili klaustrofobično. Bijela ili bilo koja druga svijetlija boja će vam pomoći da se izborite sa malim prostorom, posebno ako je kombinovana sa prozorom kroz koji ulazi prirodna svijetlost.

Ako se plašite da će bijela spavaća soba izgledati sterilno i bezlično, dodajte još neki detalj u boji, u vidu teksture na zidu ili dezena koje smatrate lijepim. Dekoracija vašeg kreveta i drugih komada namještaja ili zavjese i tepisi u bojama mogu vam pomoći da kreirate prostor koji će biti pravi odraz vaše ličnosti.

  1. Smjestite krevet u ćošak

Najćešći koncept spavaćih soba smješta krevet u centralni dio sobe. Ipak, ako je plan vašeg prostora uzak i ograničen, pomirite se sa činjenicom da nemate mjesta za nešto takvo. Kako biste maksimalno iskoristili svaki pedalj svog prostora, stavite svoj krevet do zida ili u ćošak. Na ovaj način ćete uspješno kreirati prostor posvećen spavanju, koji će izgledati udobno i komforno.

  1. Izbegavajte glomazna uzglavlja kreveta

Čak i nekoliko centimetara prostora u spavaćoj sobi mogu biti od vitalnog značaja. Oprostite se od svog glomaznog uzglavlja i zamijenite ga nečim manjim i jednostavnijim. Danas postoji mnogo modernih varijacija okvira za krevete, pa smo sigurni da vam ovaj gubitak neće teško pasti.

  1. Prihvatite minimalizam

Dodajte prostor svojoj spavaćoj sobi tako što ćete upariti svoju dekoraciju i kreirati smislene (i donekle neophodne cjeline). Fokusirajte se na prostor ispod kreveta i od njega napravite novi odjeljak za slaganje kutija i drugih stvari koje vam nisu neophodne na dnevnoj bazi. Ono što se nameće kao još bolja opcija su ugradbene komode, koje izgledaju kao da nisu tu, a nude vam izobilje prostora za garderobu i sve druge stvari.

  1. Uvećajte sobu ogledalima

Ogledala mogu vizuelno povećati prostor, jer, kao što smo već nekoliko puta do sada naglasili, kreiraju iluziju većeg prostora. Pozicionirajte ogledalo tako da gleda na prozor i reflektuje nešto svijetlo. Ako želite veliko ogledalo u svojoj spavaćoj sobi, nabavite jedno koje se kači na zid, kako biste izbjegli pravljenje gužve na to malo poda koliko vam je dostupno.

  1. Prostor ispod kreveta pretvorite u ostavu

Iako smo o ovome već pričali, moramo posebno da se posvetimo ovoj ideji. Danas, na tržištu postoji veliki broj kreveta koji dolaze sa ladicama ispod samog dijela za ležanje. Ako vam je prostor toliko ograničen da ne možete imati ladice, onda kupite nekoliko dekorativnih kutija u koje možete složiti sve stvari koje su vam bitne i koje volite, a za koje inače nemate mjesta.

  1. Vertikalni život

Ako vam je podni prostor ograničen, ali imate visoke plafone, razmotrite opciju dodavanja platforme za krevet, kako biste ispod imali mjesto za odlaganje stvari. Ovo nije dobra opcija za svakoga, ali oni kojima ne smeta da spavaju na uzvišenom prostoru, vidjet će ovo kao vrata u sasvim novi svijet bez nereda i loma.

  1. Dodajte tapete

Samo zato što je vaša spavaća soba mala, to ne znači da ona mora biti dosadna. Smjelim tapetama možete kreirati akcentni zid ili dekorisati samo određeni dio vaše sobe. Tapete su ponovo u modi, a često ako se pogrešno koriste mogu napraviti osjećaj još manjeg i skučenijeg prostora. Samim tim, budite pažljivi kada budete birali svoj dezen i razmislite o kreiranju kohezivne cjeline koja će se lijepo uklopiti u vaš prostor.

  1. Budite kreativni sa plutajućim policama

Plutajuće police su idealna stvar za manje stanove, jer možete ugraditi onoliko polica koliko vam je potrebno. Možete ih koristiti za noćni stočić, policu za knjige, policu za sitnice, sto za laptop i još bezbroj stvari… sjetite se, važno je da budete kreativni!

  1. Napravite udubljenje u zidu ili nišu

U novijim zgradama, zidovi se prave od gipsa i sličnih “mekanih” materijala, pa ih uz malo truda i vještine možete prilagoditi svojim potrebama. Ako vaš krevet ne stoji na spoljnom zidu, možete kreirati udubljenje za uzglavlje, koje će izgledati veoma šarmantno. Ovo ne bismo okategorisali kao “Uradi sam” projekat, jer nije namjenjeno onima koji se nikada time nisu bavili. Koštat će vas malo više, ali je najbolje da za ovaj poduhvat angažujete majstore.

Sve što je viška, naručite Xspace kutiju i odložite na čuvanje.

Nadamo se da vam se sviđaju naše ideje i da će vas inspirisati da promijenite svoj prostor u nešto što će vas učiniti sretnijim!